Nepál

Hibaüzenet

 • Notice: Undefined offset: 0 in user_node_load() (line 3682 of /home/sikloern/public_html/modules/user/user.module).
 • Notice: Trying to get property of non-object in user_node_load() (line 3682 of /home/sikloern/public_html/modules/user/user.module).
 • Notice: Undefined offset: 0 in user_node_load() (line 3683 of /home/sikloern/public_html/modules/user/user.module).
 • Notice: Trying to get property of non-object in user_node_load() (line 3683 of /home/sikloern/public_html/modules/user/user.module).
 • Notice: Undefined offset: 0 in user_node_load() (line 3684 of /home/sikloern/public_html/modules/user/user.module).
 • Notice: Trying to get property of non-object in user_node_load() (line 3684 of /home/sikloern/public_html/modules/user/user.module).

Namaste! Üdvözlök Minden kedves érdeklődőt!

Siklóernyős tandempilóta és oktatóként Nepálban dolgoztam. Komoly helyismerettel rendelkezem, sok embert ismerek ebben a különleges országban.

 

2013 oktoberre szervezek egy nepáli túrát, siklóernyőzés, és barangolás a Himalájában. Kathmanduba érkeznénk itt rengeteg látnivaló van, természetesen meg is nézzük őket, és sok helyi embernek mutatnálak be Titeket, innen tovább Pocharaba ahol a hegyek lába alatt elterülő tónál töltenénk kellemesen az időt természetesen rengeteg repüléssel, majd egy tura a Surya Peak-re Március az az időszak amikor már kellemes a hőmérséklet, és a monszun is nagyon messze van még, ilyenkor a legjobbak a kondiciók a repüléshez, lehet termikelni, távokat repülni, gyakorolni víz felett, túrát szervezni a Himalájába. Nagyon jók a látási viszonyok, a látvány lenyűgöző ahogy a hatalmas hófedte csúcsok megmutatják magukat, elgondolkodtatják az embert, szembesítik önmagával, a természet hatalmával. Fantasztikus misztikus táj, barátságos vendégszerető emberekkel.

Namaste: üdvözlöm a benned lakó istent, vagy lelket, így köszöntik az utazót ezen a vidéken. . Fél évig dolgoztam a fővárosban siklóernyős tandempilótaként a turistákkal illetve a helyi érdeklődőkkel repültem ezen hegyek felett, oktattam, és kísérleti repüléseket végeztem a helyi klubbnak az ottani időjárási körülmények kiismerésére. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem össze amit szívesen megosztanék pilótatársaimmal vagy növendékekkel. Sok barátom lett Nepálban a sportminisztériumtól a képen látható borbélyig akire rendszeresen rábíztam magam. A helyi ételek fogyaszthatok finomak egészségesek, az étteremben és a házaknál is ahol szívesen látják az utazót. A közlekedés megoldott, és hatalmas kaland is egyben hiszen a Himalájában barangol a vándor. Szállás is megoldható, akár szállodában de családoknál is. A kint tartózkodás költségei nem veszélyesek. A vízum ára 100USD ezt a reptéren lehet megvenni nincs értelme itthon utána járni, garantáltan megkapja Mindenki aki részt vesz a turán. Nekem a napi költséghatékonysági rekordom 100NRPA (nepali rupia) ez kb 300HUF reggeli, ebéd vacsora, mindezt étteremben persze nagyon szerény körülmények közt de megoldható. Általában a szállás 5USD/éj, egy komolyabb étkezés, jobb étteremen 100NRPA. Az utazás nagyon olcsó busszal 200Km átlagosan 150-200NRPA, kamion stoppal olcsóbb és nem rövidebb vagy kényelmetlenebb. A Jety airlines elrepít minden frekventáltab helyre olyan 100USD a jegy max, persze így nem látod az embereket a tájakat testközelből, csak a Himalája páratlan panorámáját élvezheted madártávlatból, kényelmesen hátradőlve a bőrfotelban. Vizet csak palackozva, vagy hegyi forrásból lehet fogyasztani az egyéb helyi italok fogyaszthatók nagyon olcsók rizsbor, rizssör, egyéb helyi különlegességek, vannak európai italok is sör szinte mindenhol kapható, értem ezalatt a basecamp-eket vagy menedékházakat is. Időeltolódás több mint öt óra ehhez pár nap alatt hozzá lehet szokni. Az UV sugárzás erős ezért aki érzékeny használjon naptejet. Angolul elég jól el lehet lenni, a turista részeken bizti megértik.

 

Ha kedvet kaptál olvasd el a további információkat is a repülésről hegyi turákról, templomlátogatásról.

Gyere Nepálba, életed feledhetetlen utazására!

 

 

SIKLÓERNYŐZÉS A HIMALÁJÁBAN

 Nepálban a siklóernyőzés, nagyon populáris annak ellenére hogy kevés helybéli hódol ennek a szenvedélynek. Itt a pilótának mindenütt kijár a tisztelet, mindenhol érdeklődéssel  fogadják a leszálló vagy éppen starthoz készülő siklóernyőst.

KÉP

 Az időjárási viszonyok kedveznek a sportnak, a starthelyek, leszállók jók, a domborzati viszonyok tagoltsága, temiklelőhelyek sokaságát rejti.

 Itt alapvizsgát meg csinálni nem áll módomban, minimum Pilóta3 jogosítással rendelkezők jelentkezzenek. A haladó tanfolyam elvégzésére kiválóan alkalmas ez a környezet. Mivel vízfelület felett is repülünk, ahol mentésre kész csónakok is vannak, lehetőség van biztonságtechnikai tréningre is. A megfelelő repült óraszám a B-vizsga teljesítéséhez garantált. Az első távok megrepülésére is sor kerül ezen a terepen.        

 

Siklóernyős számára paradicsomi állapotokat valósít meg az Annapurna lábainál elterülő, hegység, valamint a tó, melyek alkalmat nyújtanak a távrepülés, és a műrepülés szerelmeseinek egyaránt. Sok pilóta érkezik ide a világ minden pontjáról pont ezért. Tömeg még sincs hiszen a hegyek mérete, a berepülhető terület mennyisége a Himalája hegyeinek méreteihez idomul.

 Remek lehetőség a termikek kitapasztalására, a termikezés fortélyainak elsajátítására, az első igazán komoly nyert magasság elérésére, az első távok megtételére. Mindezt teheted biztonságosan hiszen a tó felett mielőtt belevágnánk a nagy kalandokba, csinálunk egy biztonsági tréninget.

 Az általam használt biztonságtechnikai tréninget saját magam teszteltem Indián barátom irányítása alatt mely akkor az SSA  (safety.slkill-acro )  nevet kapta. Ez remekül tükrözi a tréning jellegét mely nem csak a vészhelyzetek megoldását hanem az ügyesség, repülési technika fejlesztése során a megelőzést, és lehető legtökéletesebb stilust hozza elő a gyakorló pilótából. Ez már bizony több mint 7 éve volt. Azóta persze már sok termik elcsattant a hegyekben, én acro-freestyle-ban találtam meg magam, szereztem rengeteg tapasztalatot, a vészhelyzetek és a termikezés terén. Természetesen nem hagy hidegen a távrepülés sem, ha alkalmam van rá meglovagolom a légtér ismeretlen területei felé  vivő áramlatok hullámait…  

 Biztonság és repüléstechnikai gyakorlatok:            

 

                                                                                 

  Biztonság és repüléstechnikai gyakorlatok

                       1

 • Hosszirányú billegés korrekciója
 • Keresztirányú billegés korrekciója
 • 45° spiral, merülő spirál
 • Frontstall trimmen és kigyorsítva
 • Féloldali csukások azonnal visszaengedve, bennetartva egyenes repüléssel, kigyorsítva
 • Szimetrikus átesési pontok
 • Aszimetrikus átesési pontok

                 2

 • Fullstall
 • Negatív forduló Fullstallal kivezetve
 • Negatív forduló fékek felengedésével kivezetve

                 3

 • Wingover
 • SAT
 • Aszimetrikus spirál

 

A gyakorlati foglalkozást még itthon elméleti oktatás, felkészülés, szimulációs gyakorlatok előzik meg tanteremben. Ezeket a manővereket kizárólag víz felett gyakoroljuk, mentőmellényben, a tóban pedig szakavatott helyi vízimentők vannak akik pillanatok alatt kihúzzák a vízbe érkező pilótát. A mentőernyő az alapfelszerelés része természetesen a felkészülés során ennek használatára is kitérünk. Mindenkinek a felszerelése minimum jó állapotúnak kell legyen, erre szintén szakítunk időt a felkészülés alatt és átnézzük azokat. Sisak, kesztyű, napszemüveg, bakancs szintén elengedhetetlen kellékei a gyakorlat biztonságos kivitelezésének.

 

Jó leszállást Mindenkinek!

 

Vízum
A magyar turisták vízumkötelesek Nepálban. A vízumot nem szükséges előre beszerezni, erre lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren vagy a határátkelőhelyeken. Egy űrlapot kell kitölteni és egy igazolványképet csatolni hozzá.
Díjak: 25 USD, ami 15 napi tartózkodásig érvényes többszöri belépéssel is (multiple entry visa), 40 USD, ami 30 napig érvényes, 100 USD, ami 90 napig érvényes. 10 év alatti gyermekeknek ingyenes a vízum.
Vízumot meg lehet hosszabbítani (2 USD/ nap), de összesen max. 150 napot lehet maradni Nepálban 1 évben ilyen vízummal.
Másfajta vízumokról információkat a Nepáli Belügyminisztérium honlapján találhatsz:
http://www.immi.gov.np/

Magyar külképviselet

. Sajnos Nepálban nincs magyar nagykövetség, csak tiszteletbeli konzulátus. A legközelebbi nagykövetség Delhiben, Indiában van, ha valakinek ilyesfajta segítségre lenne szüksége Nepálban, íme az elérhetőségük:

Magyar Nagykövetség Indiában:

Nagykövet: Dr. Pálmai Géza
Cím: 2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
Tel.: (00)-(91)-(11)-2611-47-37 Ügyelet: Mobil: (00)-(91)-(99)-11-453-701
Fax: (00)-(91)-2688-67-42
Email: mission.del@kum.hu
Mobil: (00)-(977)-(7)-985-103-1351
Honlap: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IN/HU

Tiszteletbeli konzulátus Nepálban:

Tiszteletbeli konzul: C. S. Gyawali
Cím: Oasis 49 Dhara, Patan Dhoka, GPO Box 1357, Kathmandu, Nepal
Tel.: (00)-(977)-(1)-55-27-370, (00)-(977)-(1)-55-26-894
Email: info@nbe.com.np

Oltások, malária
Nepálba nincs kötelezően előírt oltás.

Személyes véleményem mely tapasztalaton alapul, nincs szükség oltásra, drága és sokkal több rosszullétet okoz mint amit ér. Nepál általunk látogatott részén nincsenek ilyen jellegű veszélyek, a világ oltás térképén Nepál fehér folt éppúgy mint Magyarország.
A Nemzetközi Oltóközpontban (1097 Bp., Gyáli u. 2-6.) 5 féle oltást ajánlanak: hepatitis A és B, tetanusz, tífusz és meningococcus okozta agyvelőgyulladás ellen. Ezeket az oltásokat a fenti címen és a megyei ÁNTSZ-eknél lehet megkapni (2003-ban kb. 15 ezer ft volt összesen) Az oltásokat érdemes az utazás előtt legalább 1 hónappal beadatni, hogy a kellő védettség időben kialakuljon.
Maláriával kapcsolatban eléggé eltérő vélemények forognak közszájon. Az ÁNTSZ-nél az ottani 'nagy könyv' szerint ajánlatos szedni a gyógyszert megelőzésre, ha Nepál déli (Terai) területeire megyünk. Nepáliak szerint az országban már hosszú évek óta nincs maláriaveszély hála az 50-60-as években DDT-vel végzett irtásoknak. Katmandu, Pokhara és a Himalája régiója teljesen biztonságos ilyen szempontból, mivel itt nagyobb a tengerszintfeletti magasság, s ez nem kedvez a szúnyogoknak. A turisták által igen kedvelt Chitwan Nemzeti Parkban (amely szintén a déli Terai területén található) a maláriaveszély igen csekély, csupán az esős (monszun) évszakban emelkedik némileg ennek a rizikója. Malária ellen nincs védőoltás, hanem a megelőzésre tablettát lehet szedni, amit csak receptre lehet kapni (Lariam).
Fontos ezenkívül még a szúnyogcsípések megelőzése szúnyogriasztókrémek, moszkitóháló, megfelelő ruházat használatával. (A szúnyogok más betegségeket is terjeszthetnek.) Moszkitóháló Chitwan-ban minden szállodában van az ágyakhoz. A dzsungelben ajánlatos világos színű, hosszú ujjú ruha és hosszúnadrág viselete.
Fel

Gyógyszerek
Amit mindenkinek ajánlunk, az a különböző hasmenésre való szerek (Imodium, Lopedium, széntabletta, Smecta por, stb. ki mire esküszik). Egyáltalán nem törvényszerű azonban, hogy hasmenést kapjunk Nepálban, ha betartjuk az alapvető higiéniai szabályokat, de az egzotikus országokba utazóknál ez a leggyakrabban előforduló megbetegedés. Saját belátás szerint fájdalom- és lázcsillapító, sebkezelőszerek, sebtapaszok, görcsoldó, Ca-tabletta.
Ha esetleg valami komolyabb baja lenne valakinek, nem kell megijedni, megfelelő orvosi ellátás és gyógyszertár Nepálban is van. Legalapvetőbb gyógyszereket a Thamelben pl. szupermarketek is árusítanak, olcsóbban mint nálunk.

 Volt Nepálban bokaficamom, egy rosszul kivitelezett talajfogás eredményként. Korházba vittek nem tapasztaltam semmi olyasmit ami bármilyen rosszérzéssel töltött volna el. Az orvosok jók, a felszerelésük is rendben van, tiszta környezetben dolgoznak. Kb. a Jánoskorházhoz hasonlítanám ahol én voltam, és nagyon gyorsan elláttak.

Valuta, pénzváltás, fizetőeszközök
Nepálban a nepáli rúpia (NPR) az általánosan elfogadott fizetőeszköz, de ne csodálkozzunk, ha valahol indiai rúpiát (INR) kapunk visszajáróként. Ez normális, mi is fizethetünk vele (bár városokon kívül nem örülnek neki), de legyünk tisztában az átváltással, ami állandó: 1 INR = 1,6 NPR .
Nepáli rúpiát csak Nepálban tudunk váltani. Leginkább amerikai dollárt és eurót érdemes Nepálba vinni, de más 'kemény' valutát is váltanak az ottani pénzváltók. Pénzváltóból tucatnyi működik a turistafrekventált helyeken, nem muszáj rögtön a reptéren beváltani mindet.
Trekkingútvonalakon viszont egy-két hely kivételével nincs pénzváltás!
Külföldi valutával csupán a nagyobb hotelekben, éttermekben, boltokban lehet fizetni. Bankkártyával való fizetés egyelőre kevés helyen működik. Bankjegykiadó automatából pár akad Katmanduban és Pokharában, a Visa és MasterCardokat elfogadják. Utazási csekkeket sok helyen elfogadnak.
Készpénzes fizetéskor nagyon gyakran előfordul, hogy nagyobb címletű bankjegyekből (500, 1000 Rs) kisebb üzletek, árusok, taxisok nem tudnak visszaadni, ezért ilyen esetekre tartalékoljunk egy kis aprót. A nepáli rúpia árfolyama jelenleg (2009.02.03) 78 Rs/1 USD, és 100 Rs/EUR, tehát kb. 3 Ft egy nepáli rúpia.
A mindenkori aktuális árfolyamot lásd itt: Pénzváltó
Bankjegyek: 5,10,20,50,100,500,1000Rs és érmék: 1 és 2 Rs (A képen még volt 1 és 2 rúpiás bankjegy, már kivonták őket a forgalomból)

Posta, telefon, internet, mobilhasználat
Levelek, képeslapok Magyarországra kb. 2-3 hét alatt érkeznek meg Nepálból. Bélyeget többnyire lehet kapni a képeslap árusító helyeken is, de feladni csak a postahivatalokban lehet, utcai postaláda nincs.
Utcai telefonfülkék sincsenek, de sok olyan üzlet van, ahonnan lehet 'nyilvánosan' telefonálni külföldre is. Néha lassan jön létre a kapcsolás Magyarországgal, de működik és nem is olyan drága (kb. 40-50 Rs/perc). Jobb színvonalú szállodákban a szobából is lehet telefonálni, ez természetesen valamivel többe kerül.
 A mobilok roomingolnak és működnek egész Nepál területén.
Internetezni internetcafékban lehetséges és most már egyre több szállodából is. Internetcafé sok helyen van és elég olcsó (40-60 Rs/óra vagy 2 Rs/perc), bár a sebesség általában lassú. Ilyen számítógép-termekben a dig. fotókat is le lehet tölteni a CD-re. Skyp, MSN mindenhol használható, és vannak lehetőségek olcso IP telefonok használatára is 3Rs/min.

Elektromos áram
Nepálban ugyanaz mint nálunk, 230 V/ 50 Hz. Szállodákban a konnektorok használhatóak, nem kell átalakító.
Áramszünet gyakori, mostanában 10-14 óra naponta!!! Pontos menetrendje van, hogy mikor van áramszünet, a helyiek ezt tudják és készülnek is rá. Városokban sok helyen, szállodákban, éttermekben, üzletekben is van generátor vagy invertert használnak, így ott ez nem jelent nagy problémát. Máshol viszont marad a gyertya, elemlámpa.
A hegyekben a menedékházakban általában nincs a szobákban konnektor, és nagyfogyasztású készülékeket sem lehet használni. Az áramot itt többnyire napelemekből vagy mini-vízerőműből nyerik.
Fel

Ivóvíz, melegvíz
Csapvizet fogyasztásra sehol nem ajánljuk. Palackozott vizet lehet venni mindenhol kb. 20 Rs egy liter, falvakban és a hegyekben ennél drágább lehet. Ha nincs lehetőségünk vásárolni, akkor a csapvizet mindenképpen forraljuk fel vagy valamilyen fertőtlenítőszert tegyünk bele fogyasztás előtt. Csapvízzel nyugodtan mosakodhatunk és fogat moshatunk (egyéni tapasztalat). Hegyi források vizét, még ha az ott lakók azt isszák, akkor sem ajánljuk a turistáknak. Hegyi menedékházakban bizonyos magasság felett már nem visznek fel palackozott vizet, de lehet venni forralt vizet a kulacsunkba. Melegvíz fürdéshez Katmanduban és Pokharában a szállodákban van, de nem mindig, legtöbb helyen napenergiával melegítik (tetőn óriás fekete tartályokban), ezért korlátozott mennyiségben áll a rendelkezésre, és a hőmérséklete is inkább meleg, langyos, de sosem forró. A hegyi lodge-okban, menedékházakban is létezhet hasonló megoldás, de nagyon szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha nekünk is jut belőle.

Öltözködés
A ruházatunk kiválasztásánál a célszerűségen túl legyünk kicsit arra is tekintettel, hogy a nepáli (ázsiai) öltözködési norma konzervatívabb, mint a miénk. Javasoljuk mindkét nem részére a visszafogott öltözködést, tehát ami nálunk hű de 'szexi' ruha, Nepálban nem fog éppen tetszést kelteni, az emberek furcsán néznek az ilyen öltözködésű külföldiekre. Konkrétan: nőknél rövid, combot nem takaró szoknya, vállat nem takaró póló, blúz, top, bikini az utcán, férfiaknál meztelen (póló nélkül) felső test, szűk testhez simuló nadrág.

Ételek
A nepáli éttermekben a turisták által látogatott helyeken a helyi ételek mellett megtalálhatók számos világkonyha specialitása is, nem kell tehát annak sem aggódnia, aki nem rajong az ázsiai ízekért. Lehet pizzát, sült krumplit, hamburgert, szusit, olasz tésztát, kínai chow mei-t, tandori csirkét, palacsintát, banános zabkását, steaket, almás pitét és még nagyon sok más európai kaját enni, sőt láttam olyant is, hogy egy helyen gulyást is hirdettek, de aki tényleg meg szeretné ismerni ezt az országot, annak muszáj legalább egyszer kipróbálnia a nepáliak mindennapi ételét, a dhal baat tarkarit. Ez főtt rizs (baat), curry-s zöldségekkel (tarkari), lencsés öntettel (daal), csípős savanyúságfélével (achar) és papad-dal (chipszerű lepény). Az itt leírt a vega-változat, de készítik hússal is. A másik helyi finomság, amit feltétlenül próbáljatok ki, a tibeti eredetű momo. Ez leginkább a tortellinihez hasonlítható, de nagyobb és többféle töltelékkel készítik és csípős-fűszeres mártással kínálják. Italok közül a nepáli tejes teát (masala tea, milk tea) kóstoljátok meg, ami bivalytejjel készül, kicsit fahéjas(?) íze van, nagyon finom. Ha hideg italra vágytok, akkor igyatok lassi-t, ami joghurt-kefirszerű nagyon frissítő ital, van natúr változata és gyümölcsös (banános, mangós stb.) is.

Dhal baat tarkari

Borravaló
A borravaló (baksis) itt is létezik: éttermekben kb. 10%-ot adnak, de nem feltétlenül muszáj, viszont fontos adni az idegenvezetőknek, túravezetőknek, teherhordóknak pár dollárt naponta (vagy olyan ruhát, amire nincs már szükségünk), de csak ha meg voltunk elégedve a munkájukkal. Lehet adni bármi más számukra hasznos dolgot is, pl. óra stb. De pl. taxisofőrnek, borbélynak nem szokás borravalót adni. Aki segít vinni a csomagokat a reptéren, hotelben, az is elvárja.

Alkudozás
Az alkudozás az árakból általánosan bevett szokás Nepálban. Kivételt képeznek az élelmiszerek (kivéve piac), belépőjegyek, viteldíjak, benzin, az olyan boltok, ahol árcímkézik az árukat. Reálisan alkudozzunk, nem illik túl alacsony árat kérni és aggresszívan alkudozni. Sajnos nekem is volt már olyan negatív tapasztalatom, hogy nyugati turisták képesek néhány rúpián alkudozni, ami számukra szinte jelentéktelen összeg.

Taxi, riksa
Taxizás Nepálban elég olcsónak számít, ha nem vágnak át. Nagyon sok taxi fut Katmanduban és Pokharában, a személygépkocsik nagyrésze taxi, fehér Suzuki-Maruti. Kétféle módon fizethetünk: a taxióra állása alapján vagy előre megállapodunk a sofőrrel, hogy mennyiért visz el egy adott helyre. Ez utóbbi legalább nem tartogat nagy meglepetést, mert nem visz el a sofőr nagy kerülőútra. Tájékoztató árként: Katmandun belül max. 500 Rs-ból a legtávolabbi pontra is eljuthatunk normálesetben. Riksák Katmandu régi belvárosában közlekednek, rövidebb távon használják őket, egyszerre 2-3 fő ülhet bele. Viteldíj megállapodás kérése.

 

Nepáli szokások, viselkedés

Köszönés: külföldiektől elfogadott, hogy 'Hello'-t köszönnek, de a nepáli emberek jobban örülnek, ha nepáliul köszönünk nekik 'Namaste'-t (ejtsd: námásztéé), miközben tenyerünket összetesszük, mintha imádkoznánk. Ez mehet mindenkinek, kortól, nemtől függetlenül, minden napszakban. Elköszönéskor egyszerű 'bye' is elég.

 

'Köszönöm': dhanyabad (e:dányábád). Nepálban a 'köszönöm'-öt nem használják olyan gyakran, mint nálunk. Elég, ha csupán akkor mondjuk, ha valakinek valamiért nagyon hálásak vagyunk. Szimpla dologokért, pl. vásárláskor egyáltalán nem kell mondani, ez furcsán hangzik nekik. És viszont: ne vegyük zokon, ha valakinek adunk pl. ajándékot, és nem mond semmi köszönetfélét. Sőt még azt se furcsáljuk ilyenkor, ha a megajándékozott nem mutat különösebb örömet sem, ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy nem örül a kapott dolognak. Más szituációkban is megfigyelhetjük, hogy az érzelem kimutatás náluk nem olyan erőteljes, mint a mi kultúránkban.

Igen-bólintás: van egy nagyon furcsa szokásuk a nepáliaknak, ami engem sokszor zavarba ejtett, még akkor is, mikor már tudtam a jelentését. Sokan a beleegyezésüket nem előrefelé bólogatással fejezik ki, ahogy mi, hanem egy oldalra biccentéssel és enyhe vállrándítással. Ez bennem mindig olyan érzést keltett, hogy az illető egy bizonytalan inkább 'nem' választ ad. Pedig pont az ellentétje, minden bizonytalanság nélkül.

Puszi, csók, ölelkezés, kézfogás stb.: a férfi-nő közötti vonzalom kimutatása, még házaspárok esetében sem szokás Nepálban. Nyilvános helyen csókolózni, puszit adni, átölelni valakit, kézen fogva sétálni és hasonló dolgok mind nagyon megbotránkoztatóak a nepáliak számára, még ha külföldiek teszik is. Nem szokás a pusziadás sem, kivéve kisgyereknek. Viszont elfogadott, ha két fiú, férfi kézenfogva sétálnak, ez nem jelenti azt, hogy homoszexuálisak.

Szenttehén: Nepálban zömében hindu emberek laknak, akik nem esznek marhahúst, és szent állatként tisztelik a teheneket. Fogadjuk el ezt a szokásukat, ne zavarjuk meg az utcán kószáló vagy békésen ücsörgő állatokat, ha utunkba kerülnek, várjuk meg, míg odébb állnak vagy kerüljük ki őket, s nem illik átlépni sem rajtuk. Vannak olyan főleg turisták által látogatott éttermek, ahol marhahúst is lehet enni. Ha nepáli emberek is vannak a társaságunkba, tiszteljük őket annyira, hogy ne akkor rendeljünk magunknak steak-et.

Közlekedés: baloldali közlekedés van Nepálban, igaz gyakran nem úgy tűnik, hanem káosznak. Sok helyen nincs külön járda a gyalogosoknak, és a szűk utcákon rengeteg jármű jár. Néha úgy tűnik kész életveszély pl. átmenni az út túloldalára, és az itthon bevált balra nézek-jobbra nézek- megint balra szabály nem alkalmazható. Ilyenkor ajánlatos határozottan elindulni a célunk felé, nem szabad megtorpanni és megijedni, hogy elütnek, le fognak fékezni vagy meg is állnak, és szidni sem fognak minket. A dudát sokkal gyakrabban használják olyan értelemben, hogy 'vigyázat, itt jövök!', nem kell tőle megijedni.

Káromkodás, szitkozódás, hangos szóváltás: egyáltalán nem jellemző, sőt kifejezetten kerülendő.

Étkezéskor: a nepáliak nem nagyon használnak evőeszközöket (persze éttermekben van), hanem kézzel esznek, és csakis jobb kézzel, mivel a bal piszkosnak számít. (Evés előtt természetesen kézmosás kell.) Piszkosnak számít az az étel is, amit valaki akár véletlenül is szájával megérintett, pl. amibe már beleettünk, abból nem illik másokat is megkínálni, közösen használt eszközöket, pl. vizes kancsó, merőkanál, nem illik szájba venni stb. Nagyon illetlen dolog evés közben fingani. A böfögés rendben.

WC-használat: Nepálban (és sok más ázsiai országban) a vízöblítős WC nem igazán elterjedt. Szállodákban többnyire ilyen van, de máshol a pottyantós fajta. Külföldiek sokszor félreértik ennek a használatát, ezért itt adok némi instrukciót a kellemetlenségek elkerülése végett. A pottyantós wc-nél is van wc-kagylószerűség, aminek a két szélére kell állni/guggolni és minél jobban a lyuk felé célozni. Ha nem sikerül pont bele, nem gond, többek között ezért van mellettünk a kis vödör víz vagy kancsó, hogy azzal leöblítsük. Nepáliak, mivel nem használnak wc-papírt, ezzel a vízzel öblítik le a hátsófelüket is (balkézzel, ezért számít piszkosnak és nem esznek vele). Ha wc-papírt használunk, azt ne dobjuk bele a lyukba, mert könnyen eltömődhet, hanem általában van ott egy erre a célra rendszeresített vödör.

Tika: a piros pötty a hindu nők homlokán. Többnyire a make-up része, a férjezett nőknek a homlok tetején a hajválasztékban is van piros vonás. Egyes ünnepekkor férfiak és gyerekek is kapnak tikát a homlokukra, ami az áldás jele.

Éjszakai élet: Nepálban az emberek többsége este 9-10 óra tájban már alszik, reggel pedig korán kel. Éjszakai élet ezért nincs, mozi, disco, üzletek is korán zárnak, kivéve a turistanegyedekben, ahol az éttermek 11-ig nyitva vannak. Taxik vannak éjszaka is, de dupla áron.

Ajándékozás: aki ajándékot kap, az nem nézi meg az ajándékozó szeme előtt. Általában ha adunk valakinek valamit, jobb kézzel nyújtjuk át, és ha kapunk valakitől valamit, két kézzel nyúlunk érte.
 

Viselkedés templomokban, szenthelyeken
Néhány dolog, amivel a turisták általában nincsenek tisztában:

- Buddhista sztúpák (csorten) és imamalmok (mani) körül óramutató járásával megegyező irányban járunk.
- Hindu és buddhista templomban, szentélyekben mindig vegyük le a cipőnket a bejárat előtt.
- Sok hindu templomba nem lehet turistáknak (nem hinduknak) belépni.
- Ha egy lámához megyünk, illik neki egy fehér sálat (khata) vinni ás átadni a bemutatkozáskor (ez tibeti boltokban beszerezhető)
- Templomokban, szentélyekben, kegyhelyeken és környékén ne dohányozzunk.
- Fényképezni nem mindenhol szabad, erről győzödjünk meg előtte. Ha embereket fotóznánk, előbb mindig kérjük hozzá a beleegyezésüket. Ne próbáljunk mindenáron alkalmi lesifotósként tündökölni, a téma megválasztásánál tartsuk tiszteletbe a más emberek magánéletét. Nyugati emberek számára érdekes lehet, hogy pl. vidéken a nők is nyilvános kutaknál fürdenek, mosnak vagy a halottakat máglyán égetik el. De gondoljunk csak bele, milyen érzés lenne számunkra, ha pl. nagymamánk temetésén egy japán turistacsoport kattogtatna mellettünk.

Adakozás, kéregetők
Nepálban járva nagyon gyakran találkozhatunk adománygyűjtőkkel, kéregetőkkel és itt nemcsak a koldusokra gondolok. Az ember olykor adna is valamit, de elbizonytalanodik, hogy kinek is adjon, mert mindenkinek azért mégsem tud. Pár jó tanács erről:

- Utcán koldusoknak, utcagyerekeknek ne adjunk pénzt, mert ezzel azt tudatosítjuk bennük, hogy ez egy megélhetési forma, nem ösztönzi őket arra, hogy valamilyen munkával keressék meg a megélhetéshez szükségest.

- Külföldieket szeretik leszólítani angolul jól beszélő, megnyerő modorú férfiak különösen a Thamelban, akik aztán előadják különféle megható történeteket, amivel pénzt csikarhatnak ki.
Én olyannal találkoztam (ugyanezt mástól is hallottam) hogy otthon a kisbabának nincs tej, a tejpor milyen drága, de ha én vennék 2 dobozzal, az 1 hónapig elég lenne neki, mennyire jó lenne az a babának!. Persze nem pénzt kér tőlem, hanem hogy lássam, tényleg arra kell a pénz, itt van egy kis bolt, ahol én megvehetem a tejport helyette. Később már én is rájöttem, hogy a tejpor nem kisbabának való és jóval többet fizettem érte, mint a normál ára. Hogy tényleg kisbabának kellett-e a tejport, nem tudom, nem valószínű. Gondolom, összedolgoztak a boltossal.

- Ha falvakon keresztül túrázunk, előfordul, hogy gyerekcsapatok kísérnek minket egy darabon. 'Give me sweet, give me chocolate! ' ezt a formulát ismeri mindegyik. Nagyon boldogok, ha kapnak valamit a turistáktól, lehet az bármi apró mütyür. Cukorka, csoki helyett (amely rontja a fogukat) jobb ha egy-egy ceruzát, tollat, apró játékfélét, lufit, matricát, színes képecskét stb. adunk nekik, esetleg gyümölcsöt. Nagyon sokan örülnek a használt ruháknak is. Narayan szokta mesélni, gyerekkorában mennyi szép, 'nyugati'játékot, amit addig nem is láttak ők, pl. dömpert, matchbox-ot, és ruhákat is kaptak a turistáktól. Manapság viszont sok a 'budget turista', aki sehol nem ad semmit.

Itt még én is cukorkát osztogattam

- Iskolás gyerekek gyakran gyűjtenek pénzt különböző jótékonysági célokra, pl. iskolaszerek vásárlása, utak javítása, építése, ivóvízvezeték javítás. Különösen Tihar ünnep környékén (okt-nov.) szokás, hogy gyerekek csoportosan körbejárnak, énekelnek és adományokat gyűjtenek. Ilyenkor többet-kevesebbet mindenki ad nekik.

- Sok helyen láthatók adománygyűjtő dobozok (Donation box), pl. templomok, kolostorok, kórházak bejáratánál. Ezeknél feltüntetik, milyen célra gyűjtenek. Komolyabb összegű adományokat érdemes inkább alapítványoknak, oktatási és szociális intézményeknek, árvaházaknak adni.
Javasolom, hogy pénz helyett inkább mi magunk vegyük meg, amire úgy gondoljuk, hogy jól jöhet az intézménynek, így biztosak lehetünk benne, hogy az általunk támogatott célra fordítódik a pénünk. Sok szegény iskola van, ahol nagyon örülnek az iskolai felszereléseknek (füzet, ceruza, toll, kréta, szemléltető eszközök), ezeket ott Nepálban is be lehet szerezni. Árvaházaknak használt gyermekruhákat (vagy akár ott helyben olcsóbban megvásárolt új ruhákat), játékokat, sporteszközöket (labda, tollasütő, stb.), iskolaszereket vagy gyümölcsöt vihetünk.

 

Túra a hegyekben

Ha már Nepálban jár a vándor kihagyhatatlan egy igazi hegyi kaland, barangolás a Himalájában.  A szervezett utak nagy része  14-18 napot ölel át. Mivel nekünk ennyi időnk nem lesz ezért terveztem egy rövidebb 5 napos kiruccanást a hegyekbe. 

Langtang  és Helambu ( Langtang Gosainkunda  Helambu  trecking ) a legnépszerűbb túraútvonalak egyike Nepálban. Kathmandutól északra terül el és kínál számos útvonalat. Nem igényel semmilyen különleges felszerelést, végig jól járható turistautakkal. A tibeti határtól délre ezen a vidéken találkoznak a Himalája alacsony hegyláncai magas csúcsokkal, innen kezdődik tulajdonképpen a belső  Himalája.  1976 óta nemzeti park kiterjedése 1710 km2. Aki egyszer bepillantást nyer a belső Himalája hóval borított hegycsúcsaira annak valószínúleg teljesen megváltozik a természetről alkotott képe, mert ilyen kiterjedten , ilyen mennyiségben máshol nem tapasztalhatja meg a monumentalitását, páratlan panorámáját a hegyvidéknek.   Itt 6000.7500m csúcsokat lehet látni hatalmas mennyyiségben, lélegzetelállító látvány. Ősz .s a tavasz a legalkalmasabb az itteni túrázásra. A természet szinte teljes skáláját felmutatja a szűk hegyek közé ékelt folyóvölgytől a hófedte hegycsúcsokig. Rododendron, menta, tölgy, fenyő, jakok,  chaurik, valamint a helyi lakosok, tibetiek, és természetesen a serpák , akikkel szimbiozusba kerül az itt csatangoló turista. A vadállomány is színes, egzotikus. Pézsmaszarvas, himalájai tar, vörös panda, himalájai fekete medve, hóleopárd, vadkutya.

Az utón jól felszerelt turista házak találhatók, melyek ételt  italalt, szálást kínálnak a fáradt túrázónak. Az árak itt is barátságosak, a helyiek nagyon kedvesek vendégszeretők.  Amennyiben igény van rá sok helyen van meleg víz, telefonfeltöltési lehetőség, mindezt napenergiával biztosítják .

 

Herkner Zsolt ’Heki’